Annons

Smärtstillare dras in

Det smärtstillande läkemedlet dextropropoxifen ska inte längre få marknadsföras i Europa. Det anses för farligt.

28 aug 2009, kl 11:35
1

Det är den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s vetenskapliga kommitté, CHMP, som efter att ha värderat effekten och säkerheten för det nu 40 år gamla läkemedlet kommit fram till att riskerna, med främst överdoseringar, överstiger nyttan.

Problemet
är att även måttliga överdoser av substansen kan vara dödliga.
I Sverige dog i slutet av 1990-talet cirka 150 personer varje år till följd av förgiftningar där dextropropoxifen var inblandat, 2005 avregistrerades kombinationspreparaten. Kvar på den svenska marknaden finns två läkemedel, Doloxen och Dexofen, som cirka 22 000 patienter behandlas med. Såväl försäljningen som dödsfall relaterade till substansen har minskat kraftig under 2000-talet.

CHMP rekommenderar att läkemedlet successivt under 15 månader dras bort från marknaden.

Läkemedelsverket
uppmanar läkare att föra över de patienter som behandlas med preparatet till andra behandlingar och inte sätta in några nya.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag som bor i Göteborg och har fått reda på att jag som bor på Västkusten att här skrivs ut mest smärtlindrande i hela Sverige.
    Borde finnas bättre sätt att handera livssituationer på Idag har vi ju större ansvar för vår hälsa men personligen skulle jag inte vilja ha en läkare som drogade ner mig. Blir lätt att skylla på någon annan PS. skratt är smärtlndring