Annons

Slutsålt för Alli

Det receptfria bantningspreparatet som förutspåddes en lysande framtid finns snart inte på svenska marknaden längre.

3 okt 2012, kl 08:09
0

Annons

Snart slut på hyllan.

Efter en tids produktionsproblem har GSK Consumer Healthcare beslutat att bantningspreparatet Alli inte kommer att fortsätta marknadsföras i Sverige. Anledningen är enligt företaget att leveransen av den verksamma substansen orlistat haft brister och att man inte vill riskera fler avbrott i produktionen. Men statistiken visar att försäljningssiffrorna har varit dalande under en tid.
– Vi jobbar på att hitta en lösning för produktionen av Alli, men som det ser ut nu kommer vi inte att sälja det på svenska marknaden framöver, säger Johanna Blom, pressansvarig på GSK, Consumer Healthcare.

Det var 2009 som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tog beslut om att det viktreducerande läkemedlet Alli skulle få säljas utan recept inom hela EU. Den verksamma substansen, lipashämmaren orlistat, fanns sedan tidigare i det receptbelagda Xenical men i en högre styrka.

Farhågor fanns att medlet skulle användas felaktigt och att rekommendationerna om att det skulle tas av personer med BMI över 28 och i samband med en kalorisnål kost inte skulle följas. Men någon storsäljare blev preparatet inte. 2009 visar siffror från Apotekens Service AB att den receptfria försäljningen var 1, 4 miljoner definierade dygnsdoser. 2010 hade den sjunkit till 870 000 DDD och 2011 till 653 500 DDD.

Biverkningarna i form av mag-tarmproblem som yttrat sig ibland annat läckande diarréer har lett till att många patienter avbryter sin behandling. Dessutom ledde rapporter om leverbiverkningar att EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP gjorde en utredning hösten 2011 av produkter innehållande orslistat. Slutsatsen var att nyttan överväger riskerna men nu finns alltså bara den receptbelagda varianten kvar i Sverige.

Även Xenical har varit drabbat av produktionsstörningar och har under våren varit restnoterat under perioder.
– Produktionsanläggningen fick anmärkningar men dessa ska nu vara åtgärdade. Sedan den 27 september finns Xenical tillgängligt, säger Gunilla Anheller på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng