Studie bekräftar säkert HPV-vaccin

HPV-vaccinet Gardasil ger inga allvarligare biverkningar. Det visar en studie på nästan 200 000 unga kvinnor.

2 okt 2012, kl 13:49
2

Annons

Vaccin mot humant papillomvirus ingår numera i allmänna vaccinationsprogrammet och i början av året kom vaccinationerna igång efter en segdragen upphandling. Flera studier har tidigare visat att vaccinet Gardasil inte ger några allvarliga biverkningar.

Nu bekräftar en stor studie vaccinets säkerhet. Amerikanska forskare har undersökt flickor och kvinnor mellan 9 och 26 år gamla som fått åtminstone en dos av vaccinet mellan 2006 och 2008. Totalt ingick 189 659 unga kvinnor i studien. 44 001 hade fått tre doser av Gardasil. 

De biverkningar som främst registrerades var hudinfektioner i upp till två veckor efter vaccinationen. Risken för svimning vid vaccinationstillfället var sex gånger högre än normalt, men totalt sett var risken mycket sällsynt. Dock rekommenderas att den som vaccinerats sitter ner och är under observation i 15 minuter.

Merck, som marknadsför Gardasil i USA, har finansierat studien. Dock har en särskilt tillsatt kommitté utan kopplingar till läkemedelsföretaget granskat de rapporterade biverkningarna. Studien har publicerats i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej!
    Länken till studiens abstract har legat till höger om artikeln under rubriken “Relaterat” men av någon anledning har den slutat att fungera. Nu hittar du länken i artikeln.
    Mvh /Redaktionen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng