Annons

Många narkotikaklassade läkemedel beslagtagna

Narkotikaklassade läkemedel som sömnmedel och lugnande medel var preparat som togs i beslag under förra året, visar Läkemedelsverket analys av operation Pangea.

14 jan 2016, kl 11:36
0

Annons

Fakta om operation Pangea

Pangea är en internationell operation som samordnas av Interpol. I Sverige samarbetar Läkemedelsverket och Tullverket och försändelser som misstänks innehålla olagliga läkemedel tas i beslag. Operationen verkar mot illegal läkemedelsförsäljning och det är sjunde året i rad som Läkemedelsverket deltar i Pangea.

Operation Pangea är ett årligt återkommande samarbetsprojekt, mellan Polis och Tullverk tillsammans med Läkemedelsverket, för att verka mot olaglig försäljning på nätet av illegala läkemedel.

Under hösten har Läkemedelsverket analyserat preparat som togs i beslag i samband med operation Pangea. Myndigheten konstaterar att beslagen bland annat innehöll narkotikaklassade läkemedel som sömnmedel och lugnande medel, men också antibiotika och bantningsprodukter.

Ett av beslagen innehöll 740 kapslar av antibiotikan norfloxacin och de största beslagen innehöll sömnmedel och lugnande medel.

Ann-Kristin Arvidsson, gruppchef på Läkemedelsverket uppmanar till att endast köpa receptbelagda läkemedel på godkända apotek, även när man handlar på internet.

– Förfalskade och olagliga läkemedel är ett stort och allvarligt problem globalt. I Sverige riskerar privatpersoner att komma i kontakt med sådana produkter via köp från andra källor än godkända apotek, till exempel från oseriösa handlare på internet eller på resor, säger hon i ett pressmeddelande.