Annons

Nytt bantningspreparat godkänt i USA

Ett kombinationspreparat för viktreducering har fått godkänt för den amerikanska marknaden. Det är den första nyheten på länge på området.

12 sep 2014, kl 09:51
1

Annons
Det är Orexigen Theurapeutics som står bakom det nyligen godkända viktminskningspreparatet Contrave. Läkemedlet består av en kombination av det antidepressiva bupropion och naltrexon som används för att behandla bland annat alkoholberoende.
 
Marknaden för bantningspreparat är het men det har varit svårt att ta fram nya preparat med en acceptabel biverkningsprofil. Framförallt har europeiska läkemedelsverket EMA varit försiktiga med att godkänna nya läkemedel efter att terapiområdet drabbats av flera bakslag de senaste åren. Ett exempel är Acomplia, rimonabant, som drogs tillbaka från marknaden 2008 till följd av allvarliga biverkningar.
 
Men nu har alltså amerikanska FDA sagt ja till Contrave som godkänns för behandling av vuxna med ett BMI över 30 eller vuxna med ett BMI över 27 som har minst en annan viktrelaterad diagnos som diabetes eller högt blodtryck.
 
Till grund för godkännandet ligger ett antal kliniska studier på totalt omkring 4 500 feta och överviktiga personer som behandlats under ett år. I en studie med personer utan diabetes var den genomsnittliga viktminskningen under ett år 4,1 procent högre för de som behandlats med Contrave än för de som fick placebo. I studien var det 42 procent av de som fick den aktiva substansen som tappade minst fem procent av sin vikt, jämfört med 17 procent i placebogruppen.
 
Orexigen har under året också lämnat in en ansökan om godkännande till EMA, men inget besked har kommit än.
 
I dagarna har FDAs rådgivande panel också gett tummen upp för Novo Nordisk preparat liraglutid som behandling för viktreduktion. Liraglutid är redan godkänt för behandling av diabetes under namnet Victoza men studier visar på att det kan leda till viktminskning. Enligt Novo Nordisk vänats besked från FDA den 20 oktober.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag tycker det är olyckligt att ordet “bantningspreparat” används i denna i övrigt välskrivna artikel. Ordet har en oseriös klang eftersom det hamnar i samma kategori som alla verkningslösa eller t.o.m. skadliga preparat som lycksökare försöker pracka på desperata överviktiga. “Viktminskningspreparat” är bättre även om det inte täcker det krav som finns att effekten ska ha en viss duration. På engelska används “Weight management drug” vilket avspeglar båda kraven men det kan vara svårt att hitta ett bra svenskt begrepp.