Slut med poäng på receptbelagt

Kronans Droghandel kommer snart att upphöra att ge sina kunder poäng
när de handlar receptbelagda läkemedel. Detta sedan TLV meddelat att
poängsystemet strider mot läkemedelslagen. Apotekskedjan har överklagat
delat av beslutet till Förvaltningsdomstolen.

10 aug 2010, kl 15:41
0

Annons

I början av juli beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att apotekskedjan Kronans Droghandel inte hade rätt att ge sina kunder medlemspoäng på när de köpte läkemedel inom förmånen. De registrerade poängen kunde generera en värdecheck som kan användas som betalningsmedel. Detta anser TLV motsvara rabatt på läkemedel vilket strider mot läkemedelslagen.

Poängen registreras när kunderna använder sitt kundkortet Medmera och kontentan blir enligt TLV att kunderna  betalar olika mycket för samma läkemedel beroende av var någonstans  i landet de köper dem. Det är detta som de menar strider mot lagen.

Cecilia Marlow, vd på Kronans Droghandel, meddelar nu i ett pressmeddelande att de accepterar TLV:s beslut och att de i början hösten, utan att ange något datum, kommer att upphöra att ge poäng för förmånsbelagda preparat. Däremot kommer de fortsätta ge poäng för det receptfria sortimentet och handelsvaror.

Kronans Droghandel har överklagat en del av beslutet som rör Coop Medmera Visa-kort till Förvaltningsdomstolen i Stockholm.
-Kortet är också ett betalkort som kan användas överallt där Visa tas emot och ger poäng. En märklig konsekvens av TLV:s beslut är att om kunderna betalar med Coop Medmera Visa hos konkurrerande apotek får de poäng men inte hos oss. Det vill vi få prövat säger Cecilia Marlow.

TLV granskar nu också på Icas Cura-apotek. Även de ger kunder med Ica-kort bonuspoäng på receptbelagda läkemedel.