Slidprov säkrare än urinprov som klamydiatest

Med prov från slidan upptäcks något fler fall av klamydia än med
urinprov. Men det är viktigt att vara lyhörd för vad kvinnorna själva
vill använda, det menar SBU som utrett testerna.

3 nov 2010, kl 11:25
1

Annons

Klamydia ger i de flesta fall inte ger några symptom i det tidiga skedet viket gör att det är det extra viktigt att testar sig vid misstanke. Test kan göras hos gynekolog men möjligheten att kunna testa sig själv anses vara ett viktigt redskap för att minska smittspridningen och självtest säljs bland annat på apotek.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har kartlagt vilken typ av egentest, urinprov eller prov från slidan, som är mest effektiv. Slutsatsen är att urinprov är mindre känsligt, det vill säga missar något fler fall av klamydia, än prov från slidan och livmoderhalsen. Prov från slidan är den metod som hittar flest smittade. Forskningen visar också att prov från urin, slida och livmoderhals ger lika säkra besked för de kvinnor som inte är smittade.

SBU lyfter i sin genomgång fram att det är viktigt att lyssna på vilken metod patienten själv föredrar, för att så många som möjligt ska vilja lämna prov för klamydiadiagnostik. Det finns forskning som visar att kvinnor föredrar självtest framför gynekologisk undersökning.

Klamydia är den vanligaste rapporterade sexuellt överförbara sjukdomen i
Sverige och obehandlad kan den orsaka äggledarinflammation som i sin
tur kan leda till sterilitet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer