Sjukhusen saknar IT-stöd för upphandling av läkemedel

Apoteket AB:s beställarstöd för läkemedel till slutenvården och apodos bör göras tillgänglig för alla apoteksaktörer. Det kräver allianspolitikerna i Stockholms läns landsting.

14 dec 2009, kl 10:57
0

Annons

Sex landsting, däribland Stockholm och Halland, arbetar nu med att ta fram vilka krav man ska ställa på hugade leverantörer av läkemedel till slutenvården. Omregleringen av apoteksmarknaden innebär också förändringar inom slutenvården. Om landstingen inte själva tar hand om läkemedelsförsörjningen på sjukhusen måste man gå ut med anbudsförfrågan.

Avtalet med
Apoteket AB går ut i december nästa år.
Problemet är att landstingen idag saknar ett system för att beställa läkemedel till vårdavdelningar och vårdcentraler. Det system som samtliga landsting använder idag ägs av Apoteket AB:s dotterbolag Apoteket Farmaci.
Rejes utredning om apoteksomregleringen hade främst fokus på apoteksmarknaden och mindre på konsekvenserna för vården. Nu när det blir skarpt läge i och med de första anbudsförfrågningarna har det börjat brinna i knutarna.
? Man glömde bort det här vid omregleringen, säger Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
? Det blir svårt att genomföra upphandlingar om man inte vet förutsättningarna.

Från landstingens
sida menar man att Socialdepartementet måste se till att det finns ett beställningsstöd som är tillgängligt för alla landsting som en övergångslösning, precis som man gjort med expeditionsstödet för apoteken.
För att få fart på frågan har allianspolitikerna i Stockholms läns landsting skrivit till departementet och krävt att man levererar en lösning.
Och frågan ligger nu på bordet, försäkrar Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet.
? Men det är inte helt okomplicerat att hitta en lösning.

Precis som
när det gäller hanteringen av apodos, där Apoteket AB tillhandahåller ett beställningsstöd, e-dos, ska departementet leverera en lösning så att konkurrens mellan olika aktörer blir möjlig, försäkrar han.
Stockholmspolitikerna menar i sitt brev att de två beställarstöden tillhör infrastrukturen och därför bör överföras till Apotekens Service AB.
? Det kan vara en lösning. Men vi har inte borrat färdigt för att se om förutsättningarna finns för det, säger Joakim Pettersson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng