Se över skydd mot röda hund

Se till att unga kvinnor och flickor som nyligen flyttat till Sverige erbjuds vaccination mot röda hund, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

21 mar 2014, kl 10:26
0

I slutet av 1980-talet upphörde virus att cirkulera i Sverige och röda hund blev en sällsynt sjukdom här. Men i grannlandet Polen pågår nu ett större utbrott av sjukdomen.
Av de över 38 000 rapporterade fallen till den euroepiska myndigheten förra året, kom 99 procent från Polen.

Röda hund är vanligen en lindrig sjukdom. Men om icke-immuna kvinnor smittas under tidig graviditet kan barnet bli svårt skadat med blindhet, dövhet och svåra hjärnskador som följd.Utbrott i ett näraliggande land är en påminnelse om att sjukdomen inte är utrotad, påpekar Folkhälsomyndigheten.
 

Och bland dem som kommer från länder där vaccination mot sjukdomen inte ingår i vaccinationsprogrammet eller där det införts under senaste decenniet kan det finnas oskyddade. Speciellt viktigt är det att erbjuda flickor och unga kvinnor vaccination, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng