Annons

Scheelepristagare blir hedersdoktor vid KI

Robert Langer har prisats för sin forskning om läkemedelstillförsel. Nu blir han hedersdoktor.

26 apr 2016, kl 15:37
0

Robert Langer Foto: Ingrid Helander

I sin forskning har amerikanen Robert Langer, professor vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, fokuserat på läkemedelsleverans och upptäckt helt nya sätt att leverera läkemedel till kroppen. Det har bland annat lett till förbättrade behandlingar för miljontals patienter med bland annat cancer, schizofreni och diabetes.

I höstas tilldelades Robert Langer Scheelepriset, som ges ut av Apotekarsocieteten. Nu har han utsetts till hedersdoktor vid Karolinska Institutet. I motiveringen anges bland annat att ”hans forskning och innovationer har förändrat den farmaceutiska industrin och på ett avsevärt sätt förbättrat livet för ett stort antal människor i världen.”

Robert Langers arbete har bland annat resulterat i nya beredningsformer med kontrollerad frisättning under längre tid, vilket innebär att läkemedlen kan tas mer sällan.

– Upptäckten om kontrollerad frisättning av stora molekyler är den jag är mest stolt över. Den har lett till många produkter som har hjälpt ett stort antal människor, sade Robert Langer i en tidigare intervju med Läkemedelsvärlden.