Apotek kritiseras efter felexpediering

En kvinna expedierades en åtta gånger för hög dos av fentanylplåster. Ivo kritiserar nu apoteket för att inte ha säkerställt kravet på god vård.

26 apr 2016, kl 08:55
1

Annons

En kvinna skulle hämta ut smärtstillande fentanylplåster med en utsöndring på 12 mikrogram per timme, men fick i stället plåster som gav en åtta gånger högre dos, det vill säga 100 mikrogram per timme.

I och med överdoseringen kände hon sig trött och svag och larmade därför 112. Ambulanspersonal uppmanade henne att följa med till sjukhuset, men på grund av att hon hade små barn hemma valde hon att inte åka. Dagen efter när kvinnan träffade sin läkare upptäcktes feldoseringen.

På grund av ombyggnationer på apoteket förekom det buller och byggmaterial där läkemedel expedieras i lokalen och det var oordning i skåpet där det aktuella läkemedlet förvarades, uppger apoteket. I den egna utredningen uppger apoteket även att stress kan ha påverkat den felaktiga expedieringen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett ärendet och avslutat det med kritik. Myndigheten uppger att apoteket inte har, i tillräcklig omfattning, planerat, lett och kontrollerat verksamheten på ett sådant sätt att den uppfyller kravet på god vård.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Litar inte på apotek längre. Begär först att få mitt recept utskrivet, sedan kontrollerar jag allt på FASS.
    Antal felexpedieringar kommer att öka. Gamla fina apotek är ett minne blott. Numera möts vi av unga nonchalanta receptarier, ofta i smutsiga rockar och misskötta naglar. Apotek prefererar att att sälja kosmetika och hälsokost, ty detta ger mer pengar. Varför namnger ni inte vilket apotek artikel handlar om? Hur länge skall ni skydda de som slarvar? Skandalöst!