Annons

Satsning inom genomik ändrar arbetssätt

Astrazeneca satsar på genomik som ska ändra arbetssättet med upptäckt och utveckling av läkemedel.

22 apr 2016, kl 09:00
0

Astrazeneca lanserar tillsammans med koncernens globala forsknings- och utvecklingsbolag för biologiska läkemedel, Medimmune, ett integrerat forskningsinitiativ. Initiativet är inom genomik och sträcker sig tvärsöver forsknings- och utvecklingsportföljen.

Företaget menar att man genom att arbeta med genomik tvärsöver plattformar för forskning och utveckling kommer att få nya insikter om sjukdomars biologi och kunna identifiera nya målmolekyler för läkemedel. Astrazeneca tror också att arbetet kommer att stötta processen kring urval av patienter för kliniska prövningar och bättre matcha patienter till de behandlingar som mer sannolikt kommer att gynna dem.

Det omfattar nya samarbeten med Human Longevity inc. I USA, Wellcome Trust Sanger Institute i Storbritannien och The Institute for Molecular Medicine i Finland.

I och med det nya forskningsinitiativet kommer Astrazeneca att skapa ett internt center för genomikforskning. Där ligger fokus på att utveckla en skräddarsydd databas med genomsekvenser och prover från patienter vid kliniska prövningar under de senaste 15 åren. Proverna har donerats av patienterna och data kommer även att kompletteras med tillhörande kliniska data och data om behandlingseffekt under de närmaste tio årens kliniska prövningar.

Astrazeneca kommer att dela med sig av DNA-prover till Human Longevity Inc, som kommer att sekvensera genom och driftsätta tekniker för analys så som maskininlärning och mösterigenkänning.

– Vi kommer att bygga vidare på information från upp till 2 miljoner genomsekvenser, inklusive över 500 000 från våra egna kliniska prövningar för att driva på läkemedelsupptäckter och utveckling inom alla våra terapiområden, säger Mene Pangalos, chef för innovativa läkemedel och tidig utveckling på Astrazeneca, i ett uttalande i ett pressmeddelande.