Särskild minister för forskning

Annika Strandhäll blir ny chef för socialdepartementet. Sverige får också en minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson.

3 okt 2014, kl 10:29
0

Annika Strandhäll, foto: Vision

Gabriel Wikström, foto: SSU

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: Socialdemokraterna

– Sverige ska vara en ledande forskningsnation, sade statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring på fredagen.

Det innebär bland annat ökade anslag till basforskning, en forskningsproposition som ska sträcka sig över tio år och att andelen kvinnliga professorer ska öka. Det ska även inrättas ett innovationsråd lett av statsministern.

Stefan Löfven nämnde också att svensk hälso- och sjukvård ska vara världsledande i sin regeringsförklaring. Dagens nationella riktlinjer för vården ska också bli obligatoriska för att säkra en jämlik vård.

Han presenterade sedan en ny regering. Det blev ingen ny socialminister. Istället blir Annika Strandhäll socialförsäkringsminister och chef för socialdepartementet. Hon har sedan 2011 varit ordförande för fackförbundet Vision. 

I socialdepartementet ingår även Gabriel Wikström och Åsa Regnér. Gabriel Wikström, som varit förbundsordförande för SSU, blir folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Åsa Regnér blir ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Hon har tidigare bland annat varit generalsekreterare för RFSU.

Gustav Fridolin (MP) blir ny utbildningsminister, men ansvaret för högre utbildning och forskning får Helene Hellmark Knutsson (S). Hon är för närvarande landstingsråd i Stockholms län.

Mikael Damberg (S) blir närings- och innovationsminister. Han är riksdagsledamot sedan 2002.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng