Annons

Miljonanslag till forskning om läkemedel

Forskning som ska förbättra bröstcancerterapi och att behandla malignt melanom får stöd av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

3 okt 2014, kl 07:31
0

Foto: iStockphoto

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har beviljat 1,2 miljoner kronor i anslag till forskningsprojekt och infrastruktur inom life scienceområdet. 

Jonas Bergh, professor vid Karolinska institutet, får till exempel 39,6 miljoner kronor under fem år för ett forskningsprojekt som ska förbättra läkemedel och behandlingsstrategier vid bröstcancer. En viktig del i projektet baseras på ny teknik som gör det möjligt att mäta att läkemedlet når fram till rätt mål i celler, djur och patientprover.

Även professor Thomas Helleday vid KI får anslag av stiftelsen. Han fått 21,3 miljoner kronor för att arbeta vidare med ett projekt som ska försöka finna en ny typ av måltavlor för behandling av cancer. 

Vid Göteborgs universitet har bland annat ett projekt som ska försöka identifiera nya strategier att behandla spritt malignt melanom fått anslag. Totalt får projektet med professor Martin Bergö i spetsen 42 miljoner kronor under fem år.