Annons

Sämre kvalitet med dosläkemedel

Äldre som får sina läkemedel genom dostjänst har en sämre kvalitet i sin läkemedelsbehandling, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

25 jan 2013, kl 12:04
0

Annons

Dosdispenserade läkemedel används av cirka 185 000 personer i Sverige. Det är främst äldre som använder tjänsten. Apoteket AB har fram tills årsskiftet haft monopol på dostjänster. Dostjänsten kallas Apodos. Nu visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, att patienter som använder Apodos oftare har en sämre kvalitet på sin läkemedelsbehandling, även om det tas hänsyn till att patienterna oftare är äldre, sjukare och oftare bor på äldreboenden.

I avhandlingen har forskaren undersökt läkemedelsbehandlingen hos 24 146 äldre personer i Västra Götalandsregionen. En förklaring till resultaten kan vara att läkarna tycker att det är mer komplicerat att ordinera i Apodos-systemet än genom vanliga recept.
– En annan orsak kan vara att patient, anhöriga och involverad vårdpersonal får ett minskat engagemang i läkemedelsbehandlingen. De får också mindre kunskap om hur läkemedlen verkar och om möjliga biverkningar, eftersom inga bipacksedlar med information skickas med från dosapoteket. Slutsatsen är att det behöver bli lättare att ordinera i Apodos-systemet, säger Christina Sjöberg, doktorand vid Sahlgrenska akademin, ett pressmeddelande.

Det kan kompenseras genom en systematisk uppföljning och genom att apoteket ger användarna bättre information, enligt doktoranden.

I avhandlingen finns också en metod som förbättrar läkemedelsanvändningen hos höftfrakturpatienter. 
– I studien lät vi en geriatriker ge patientanpassade råd till behandlande läkare på både sjukhus och vårdcentral. Efter ett år hade den metoden fördubblat användningen av läkemedel mot benskörhet. Det är ett viktigt resultat, eftersom de flesta äldre som drabbas av en höftfraktur lider av benskörhet, säger Christina Sjöberg.

Fram tills årsskiftet har Apoteket AB haft monopol på dostjänster. Nu är marknaden konkurrensutsatt och upphandlingarna är klara i de flesta län, men pågår fortfarande i det så kallade Sjuklövern-klustret.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng