Acturum ska skapa ny forskningspark
Snäckviken i Södertälje. Foto: Astrazeneca

Acturum ska skapa ny forskningspark

Astrazeneca säljer forskningsanläggningen i Södertälje till Acturum. Det samägda bolaget ska skapa förutsättningar för fortsatt forskning och företagande.

25 jan 2013, kl 12:33
0

För drygt ett år sedan meddelade Astrazeneca att man skulle avveckla forskningen i Södertälje och säga upp drygt 1 350 anställda. Företaget meddelade också att man letade efter en köpare till forskningsanläggningen.

Nu har Astrazeneca tecknat ett avtal om att sälja Snäckviken till Acturum, ett samägt bolag av FAM, Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag, och av Peab. Målet att skapa Biovation Park Telge. Det ska bli en utvecklingspark för forskning och företagande inom hela life scienceområdet.
– Vi är glada åt att vi har lyckats finna en lösning där våra lokaler kan skapa förutsättningar för fortsatt forskning inom life science, säger Anders Ekblom, global utvecklingschef vid Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär att Biovation Park Telge etableras i de lokaler som Astrazeneca lämnar. Bland annat planerar forskningsinstitutet SP Process Development, Scania, Campus Telge som ägs av Södertälje kommun samt ett antal mindre forskningsbolag att etablera sig i området. Förutom att bidra med cirka 130 000 kvadratmeter kontor och utrustade laboratorier ska Astrazeneca överlåta drygt 15 forskningsprojekt inom neurovetenskap.

Vissa företag kommer att etablera sig snabbt. SPP Process Development, ett dotterbolag till SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, kommer att invigas redan den 4 februari.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng