Annons

Samma resultat som innan omregleringen

Många fler apotek, ökade overheadkostnader och IT-investeringar är förklaringar till att apotekens resultat är desamma som på monopoltiden.

24 jun 2014, kl 08:41
0

Annons

Inför omregleringen av apoteksmarknaden spåddes de nya aktörerna få en hel del klirr i kassorna jämfört med monopoltiden.Men TLVs kartläggning av apotekens lönsamhet visar att resultatet ligger på samma nivå som innan omregleringen.

Utfallet på 1,1 miljarder kronor i rörelseresultat under 2013 är i nivå med det Apoteket AB redovisade 2009. Rörelsemarginalen var lite drygt tre procent förra året. I den, av Omstruktureringsbolaget beskrivna framtiden skulle tillväxten ligga på sex procent om året, främst genom en fortsatt ökad försäljning av receptförskrivna läkemedel.

Samtidigt som apoteken blivit betydligt fler har också den genomsnittliga försäljningen per apotek minskat från 35 till 26 miljoner kronor, enligt TLVs beräkning.

Vad är då ett bra, dåligt eller normalt rörelseresultat?
– Det är svårt att säga. Den här rapporten har beskrivit resultatet i branschen. I det fortsatta arbetet kommer vi att göra jämförelser med till exempel andra konsumentbolag, säger Caroline Mårder analytiker på TLV.

Innan TLV kommer med förslag på eventuella förändringar för handelsmarginalen ska myndigheten se till samhällets behov på apoteksmarknaden och vad samhället är berett att betala för detta.
– Det är flera delar som ska vägas in, säger Caroline Mårder.

Om och i så fall vilka förändringar det kan bli med handelsmarginalen vet vi tidigaste till årsskiftet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng