Ingen koppling till självmord

En svensk registerstudie avfärdar att adhd-läkemedel skulle leda till en ökad risk för självmord.

23 jun 2014, kl 12:01
0

Det är forskare från bland annat Karolinska institutet som i en nyligen publicerad studie inte ser något samband mellan medicinering med läkemedel mot adhd och risken för självmord eller självmordsförsök.

Enligt forskarna har tidigare studier pekat på att personer som behandlas för adhd med läkemedel skulle ha en ökad risk att begå självmord eller ha fler självmordstankar. Den nya studien, som publicerats i British Medical Journal visar snarare på motsatsen.

Med hjälp av det nationella patientregistret har forskarna identifierat alla personer som fått diagnosen adhd mellan 1960 och 1996 i Sverige, sammanlagt 37 936 individer. Dessa följdes upp under åren 2006 och 2009 och forskarna undersökte deras läkemedelsbehandling och händelser som kunde kopplas till självmordsförsök eller självmord.

När forskarna jämförde individerna med sig själva under perioder med och utan läkemedelsbehandling såg de ingen koppling mellan behandling och ökad risk för självmord.
– Resultaten pekar snarare på att adhd-läkemedel har en skyddande effekt, säger Henrik Larsson vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid KI som lett studien i en presskommentar.

Forskarna menar att tidigare studier har varit små och metoderna begränsade vilket gör resultaten osäkra och att en styrka i den nya studien är att patienterna jämförs med sig själva.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng