Annons

Samarbete ska gynna hjärnforskning

Genom att dela med sig av data från kliniska prövningar hoppas
läkemedelsföretag kunna öka takten på utvecklandet av läkemedel mot
sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

11 jun 2010, kl 13:57
0

Ett antal internationella läkemedelsföretag som Pfizer, Glaxosmithkline och Sanofi-Aventis har beslutat sig för att dela med sig av data från vissa av sina kliniska prövningar. Den nya satsningen gäller sjukdomar som rör hjärnan som Alzheimers och Parkinsons. Företagens data kommer att göras tillgängliga via en databas genom ett så kallat public/private partnership, rapporterar Reuters.

Genom databasen kommer uppgifter från omkring 4000 patienter med neurodegenerativa sjukdomar att bli åtkomliga för industri och akademi. Databasen kommer att koordineras av Coalition Against Major Diseases, en sammanslutning av patientorganisationer och de 13 läkemedelsföretag som ingår i samarbetet. Som rådgivare till samarbetet finns representanter från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och hälsomyndigheten NIH.

Förhoppningen med databasen är att kunna snabba på utvecklingen av läkemedel mot de neurodegenerativa sjukdomarna.
– Informationen i den här nya databasen kommer hjälpa läkemedelsutvecklare att mer effektivt designa kliniska prövningar av möjliga behandlingar, sade Raymond Woosley, vd för organisationen den oberoende C-Path Institute som arbetat med projektet.