Annons

Jättar går ihop om diabetesforskning

Två av de stora läkemedelsföretagen inom diabetesforskning har
skrivit på ett avtal om att med gemensamma krafter satsa på att utveckla
innovativa medel mot diabetes.

17 jan 2011, kl 11:29
0

Det är företagen Eli Lilly och Boehringer Ingelheim som enats om att satsa mångmiljon belopp för att påskynda utvecklingen av diabetesmedicin. Avtalet innebär att Eli Lilly kommer att göra en första investering på 300 miljoner euro för att företagen ska få gemensamma rättigheter till två av Boehringer Inhgelheims lovande preparat som befinner sig i sen utvecklingsfas.

Båda är orala medel, dels linagliptin, en DPP-4-inhibitor som tas en gång om dagen och där ansökningar om marknadsgodkännande lämnats in ibland annat USA och EU, dels BI10773, en så kallas SGLT-2-inhibitor som just nu ligger i fas III-prövningar.

Boeringer i sin tur har gått med på att betala upp till 560 miljoner dollar för rättigheterna till två av Eli Lillys insulinanaloger som ska in i fas III-prövningar under året om allt går enligt planerna. För Eli Lilly kan avtalet vara av största vikt då de nyligen haft en del bakslag på diabetesområdet. I oktober fick deras kandidat Bydueron, en långverkande variant av deras Byetta nobben av amerikanska FDA, som begärde in ytterligare data.