Annons

FDA minskar paracetamol i kombinationspreparat

Läkemedel av typen Citodon och Panocod som innehåller paracetamol i
kombination med opioider får inte innehålla mer än 325 mg paracetamol.
Det går den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ut med i ett försök
att minska riskerna för överdosering.

14 jan 2011, kl 12:46
1

Precis som i Sverige pågår det i USA en debatt om smärtstillande medel och risken för överdosering som kan innebära allvarliga leverskador. Nu har myndigheten FDA beslutat att begränsa mängden paracetamol i produkter som även innehåller opiodier som kodein. Tillverkare av dessa läkemedel uppmanas att inte ha mer än 325 mg paracetamol i dessa, jämfört med dagens maxdos på 500 mg. Produkter med högre innehåll ska fasas ut under en treårsperiod meddelar myndigheten.

FDA vill också att dessa förpackningar med dessa kombinationsläkemedel, som till exempel Citidon och Panocod, förses med den högsta klassen av varningstext, en så kallad black box. Bakgrunden till beslutet är de rekommendationer som en expertpanel tog fram 2009. Den ville också att receptfria produkter med enbart paracetamol skulle begränsas till att bara innehålla 325 mg aktiv substans.

Sandra Kweder, chef för enheten för nya läkemedel på FDA, säger till CNN att receptfria medel inte berörs i dagsläget men kan komma att påverkas i framtiden. En anledning är att FDA anser att de receptfria förpackningarna i allmänhet har bättre varningstexter.
– Många inser inte att kombinationspreparaten innehåller paracetamol och tar förutom dessa. ytterligare receptfria läkemedel med paracetamol vilket gör att de snabbt kommer upp i farliga doser, säger hon.

I Sverige finns ett antal receptbelagda kombinationspreparat med 30 mg kodein och 500 mg paracetamol.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur bakvänt är inte detta? Meningen med att ta ett kombinationspreparat är rimligen att slippa ta två tabletter. Då är det väl ingen lysande idé att den ena substansen ingår i suboptimal dos. Snacka om svårt att kombinera ihop med renodlade paracetamolpreparat för att få lagom paracetamol- OCH kodeindos. Om det är ett problem att folk inte vet att det finns paracetamol i dessa preparat och därför klämmer i sig för mycket måste det i så fall lösas med att strunta i att erbjuda kombinationer och bara ha alla substanser i separata preparat. Eller?