Annons

Avastin bra för synnedsättning enligt studie

Ytterligare en studie som pekar på att cancerläkemedlet Avastin
fungerar för att behandla makuladegeration har publicerats. Men resultatet säger ingenting om det är mer effektivt än  dagens standardbehandling.

11 jun 2010, kl 14:29
0

Annons

Trots att det inte är godkänt för indikationen behandlas patienter med AMD  ibland med Avastin (bevacizumab). Avastin är godkänt för behandling av bland annat cancer i tjock- och ändtarmen. I den aktuella studien ingick 121 brittiska patienter över 50 år som drabbats av AMD. Dessa lottades till att få Avastin eller standardbehandling som vid studietillfället var verteporfin eller pegaptanib.

Efter ett år hade patienter som behandlats med bevacizumab i snitt förbättrat sin syn så att de kunde se ytterligare 15 bokstäver vid synkontroll. Deltagarna i kontrollgruppen kunde däremot bara se ytterligare tre bokstäver.

I dag är standardbehandling vid AMD läkemedlet Lucentis (ranibizumab) som har liknande verkningsmekanism som bevacizumab. Men då Lucentis är betydligt dyrare än Avastin används i vissa fall det senare istället.

Resultaten är publicerade i British Medical Journal och i en kommenterande artikel skriver professor Usha Chakravarthy från Queen?s University of Belfast i Irland att det inte är att rekommendera att behandla AMD med Avastin. Den nya studien säger inte någonting om hur effektiv medlet är jämfört med Lucentis. Tidigare studier har visat att de båda ger likanden effekt vid behandling av våt makuladegeneration. Det pågår andra större studier där preparaten jämförs med varandra mot AMD.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng