Samarbete om farmakogenetik

Bristol-Myers Squibb och Karolinska Institutet inleder ett unikt samarbete för att med hjälp av farmakogenetik utveckla individualiserade cancerbehandlingar.

8 jun 2002, kl 13:48
0

Annons

Det amerikanska läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb och svenska Karolinska Institutet inleder ett tre-årigt samarbete för att hitta biologiska markörer som kan förutsäga olika patienters svar på cancer-behandlingar. Genom att kartlägga dessa markörer ? gener och proteiner ? tror man sig i en framtid att kunna individualisera cancerbehandlingen och därmed öka effektiviteten och minska biverkningarna.


? Farmakogenetik är nyckeln till individualiserad läkemedelsbehandling, säger Peter Ringrose, forskningschef vid Bristol-Myers Squibb i USA, i ett pressmeddelande. Vi tror att den nya kunskapen kommer att revolutionera behandlingen av många sjukdomar.


 


Hitta rätt patienter


Samarbetet, som ännu är unikt i sitt slag i världen, syftar till att integrera forskningen om de prediktiva markörerna i Bristol-Myers Squibbs kliniska prövningsprogram av nya och redan existerande cancerläkemedel. Detta kommer att ge läkemedelsföretaget svar på frågan vilka patienter som svarar bäst på vilka läkemedel. I nästa steg kan man i kliniken direkt välja rätt behandling till patienterna efter ett markörtest.


Ska omfatta alla terapier


Det här var det andra steget i Bristol-Myers Squibbs strategi att utnyttja farmakogenetiken för att utveckla bättre läkemedel. I november i fjol inledde man ett samarbete med amerikanska Millenium Predictive Medicine, en världsledare inom sitt område.


Bristol-Myers Squibb har för avsikt att utöka samarbetet med flera namnkunniga forskningsinstitutioner runt om i världen och tänker sig också så småningom använda farmakogenetik inom alla sina terapiområden. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng