Annons

Samarbete för snabbare läkemedelsutveckling

Det europeiska forskningssamarbetet IMI satsar på sju forskningsprojekt som syftar på att snabba på utvecklingen av nya läkemedel.

7 dec 2012, kl 11:17
0

Annons

Foto: iStockphoto

Det är fjärde omgången forskningsprojekt som Innovative Medicines Initiative (IMI) lanserar. Totalt satsar IMI 237 miljoner euro, cirka två miljoner kronor, på sju projekt som ska se till att ta fram en snabbare och säkrare utveckling av nya läkemedel.

Det största forskningsprojektet syftar till att ta fram 1 500 pluripotenta stamcellslinjer som forskare kan använda för att studera läkemedels säkerhet och effekt. Två av projekten handlar om hur man kan integrera och hantera data från olika källor. 

Ett av projekten leds från Sverige. Orbito (orala biofarmacevtiska verktyg), som ska utveckla nya sätt att ta reda på hur läkemedel tas upp i tarmen, kommer att ledas från Uppsala universitet och läkemedelsföretaget Astrazeneca är projektkoordinator. 

Övriga forskningsprojekt gäller optimering av biologiska läkemedel, utveckling av nya verktyg för att se hur läkemedel interagerar och utveckling av en mer miljövänlig läkemedelsutveckling. 

– Frågor som datahantering och vårt behov av större förståelse av hur läkemedel beter sig i kroppen hämmar utvecklingen av läkemedel. Genom att ta itu med dessa viktiga frågor kommer IMIs nya spännande projekt att bidra till att dramatiskt förbättra processen för utveckling av läkemedel och påskynda skapandet av säkrare och effektivare läkemedel för patienter, säger IMIs vd Michel Goldman, enligt Pharmatimes.

IMI har nu totalt 37 pågående forskningsprojekt med en samlad budget på nästan 800 miljoner euro.