Säkerhetsråd för Champix uppmärksammas i Storbritannien

Den brittiska hälsovårdsmyndigheten, MHRA, har gått ut med en kommuniké
för att uppmärksamma risker med rökavvänjningspreparatet Champix. Trots
tidigare varningar fortsätter rapporter om biverkningar att komma in
till myndigheten.

11 nov 2008, kl 11:29
0

Två år har gått sedan rökavvänjningsmedlet Champix (vareniklin) blev godkänt inom EU och ända sedan starten har rapporter om allvarliga psykiska biverkningar nått myndigheterna. Både i USA och i EU har produktresuméerna av Pfizers storsäljare uppgraderats med nya varningstexter det senaste året.

Nu har MHRA släppt siffror på hur många rapporter som kommit till myndigheten i år. Fram till oktober har 1 730 biverkningar rapporterats, vilket visar att de fortsätter att öka. Den brittiska myndigheten vill nu göra förskrivare och användare uppmärksamma på den uppdaterade produktinformationen som EMEA gjorde i somras angående rapporter om psykiska biverkningar bland användare som inkommit.

De biverkningsrapporter som kommit handlar främst om depression, självmordstankar, minnesluckor liksom illamående och sömnstörningar. Tio rapporter om självmord bland Champixanvändare har också inkommit men något samband är inte bevisat.

MHRA skriver i sin test att det inte är säkert att alla rapporterade biverkningar kommer av just vareniklin utan att själva rökstoppet kan leda till nedstämdhet och flera andra symptom, liksom andra läkemedel som patienten står på.

Pfizer står fast vid att Champix är effektivt och säkert och pekar på att med det stora antalet användare, 50 000 bara i Sverige, är det ofrånkomligt att biverkningar uppstår. Petra Eurenius
informationschef på Pfizer i Sverige säger att företaget samarbetar med läkemedelsmyndigheter i Europa och tar rapporter om biverkningar på allvar.
 
Champix, som heter Chantix i USA har varit omgärdat av problem sedan det nådde marknaden. I maj i år förbjöd det amerikanska luftfartsverket piloter och trafikkontrollanter att använda medlet av oro för eventuella biverkningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng