Så ska opioidförskrivning minskas i USA
Foto: iStockphoto

Så ska opioidförskrivning minskas i USA

Efter att opioidöverdoser och missbruk av de förskrivna smärtstillande läkemedlen i USA har ökat införs nu nya riktlinjer.

16 mar 2016, kl 09:30
1

Amerikanska folkhälsomyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC, har nyligen släppt frivilliga riktlinjer för att hantera problemet med opioidöverdoser och missbruk, skriver Reuters.

De nya riktlinjerna ger instruktioner till sjukvården om hur primärvårdsläkare kraftigt kan minska användningen av den här typen av smärtstillande läkemedel mot kronisk smärta.

Enligt Tom Frieden, vd för CDC, är överförskrivningen av opioder, för behandling av kronisk smärta en viktig orsak till de ökande överdoserna.

Primärvårdsläkare som behandlar vuxna för kronisk smärta i öppenvården står, enligt CDC, för nästan hälften av förskrivningen av alla opioidrecept, uppger Reuters.

I riktlinjerna föreslås i första hand användning av icke-opioider, så som paracetamol och ibuprofen, för behandling av kronisk smärta om patienten inte har cancer eller får palliativ vård i livets slutskede. Vidare rekommenderas att när opioder förskrivs så bör de göras i lägsta möjliga dos, för att minska riskerna för missbruk och överdosering. Patienterna bör då noga övervakas och läkemedlen bör kombineras med andra icke-medicinska metoder så som sjukgymnastik för att kontrollera smärtan, enligt riktlinjerna.

Vid påbörjad användning av opioider bör läkaren dessutom välja att ordinera läkemedel med omedelbar frisättning i stället för långtidsverkande och den typ av opioider som bör undvikas helt är de med lugnade effekt, så kallade bensodiazepiner.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag vill bara tydliggöra att bensodiazepiner inte är en typ av opioid men att det är bra att de lyfter missbruksrisken även med bensodiazepiner.
    Med vänlig hälsning Karin Storm Klinikapotekare Helsingborgs Lasarett

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng