Perjeta rekommenderas vid viss bröstcancer

Användning av Perjeta som behandling innan operation vid lokalt avancerad HER2-positiv bröstcancer rekommenderas.

15 mar 2016, kl 12:40
0

Annons

Sveriges Kommuner och Landstings NT-råd rekommenderar användning av Perjeta som behandling innan operation vid lokalt avancerad HER2-positiv bröstcancer. Vid mindre stadier av bröstcancer, utanför kliniska prövningar, rekommenderas dock inte läkemedlet generellt.

Vid HER2-positiv bröstcancer finns betydligt fler HER2-proteiner på cellerna, än vanligt. Det leder till ökad cellväxt och ökad celldelning.

Läkemedlet Perjeta, med den aktiva substansen pertuzumab, ges i kombination med trastuzumab och kemoterapi vid neoadjuvant behandling, det vill säga som tilläggsbehandling innan operation. Läkemedlet är godkänt för behandling av vuxna patienter med HER2-positiv, lokalt avancerad, inflammatorisk bröstcancer. Det kan också ges som behandling för bröstcancer i tidigt stadium med hög risk för återfall.

På NT-rådets begäran har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gjort en bedömning av kostnadseffektivitet och Nationella gruppen för cancerläkemedel, NAC, har gjort en klinisk bedömning av läkemedlet för den aktuella indikationen.

I beslutet skriver NT-rådet att kostnaden per vunnet QALY, kvalitetsjusterade levnadsår, för läkemedlet neoadjuvant vid bröstcacer i kombination med trastuzumab och kemoterapi, docetaxel, är omkring 200 000  kronor jämfört med enbart trastuzumab och docetaxel. Dock är tillförlitligheten av kostnadseffektivitetsbedömningen av läkemedlet liten, bland annat på grund av att den hälsoekonomiska modellen har ett mycket långt tidsperspektiv.

Den sammanfattande bedömningen som NT-rådet gjort baseras på en värdering utifrån den etiska plattformen för prioriteringar med de tre principerna människovärde, behovssolidaritet och kostnadseffektivitet. För att göra en bedömning av betalningsvilja och kostnadseffektivitet tittar rådet även på tillståndets svårighetsgrad, sällsynthet, samt åtgärdens effektstorlek och tillförlitligheten i det vetenskapliga underlaget.

Rekommendationen gäller till dess att ny data kan vara till grund för ett nytt ställningstagande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng