Rykten om steriliseringstablett

Läkemedelsverket har idag gått ut med information om att det inte finns något läkemedel med namnet Progesterex godkänt vare sig för sterilisering av djur eller människa.

14 mar 2006, kl 13:06
0

Annons

Sedan slutet av 1990-talet har det cirkulerat en historia på Internet om ett sterilitetespiller för hästar som våldtäktsmän lägger i drinkar för att förhindra att våldtäktsoffret blir gravid. I flera av historierna kombineras sterilitetspillret med Rohypnol som används för att droga ned offret.

Historien om drogen, som kallas Progesterex, nådde i dagarna Skåne, där bland annat en brottsofferpsykolog blev oroad.
Läkemedelsverket har också de senaste dagarna fått flera frågor om sterilitetspillret och har därför gått ut med ett observandum: Det finns inte något sådant läkemedel godkänt, vare sig för sterilisering av djur eller människor.
Till Sydsvenskan säger folklivsforskaren Bengt af Klintberg att just e-postbrev och Internet ökat spridningen av vandringshistorier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng