Annons

Läkemedel kan uppskjuta högt blodtryck ? inte förhindra

Att behandla personer som är på väg att få högt blodtryck kan senarelägga det höga trycket men inte förhindra det om inte läkemedlen tas långsiktigt. Det visar en ny studie

15 mar 2006, kl 13:15
0

Den första större studien som undersökt behandling av blodtryck som ligger strax under 140/90 har förhandspublicerats i New England Journal of Medicine. Forskarna hoppades att två års tidig behandling skulle förhindra blodtrycket att höjas ytterligare. Men resultaten tyder på att det inte var tillräckligt och att behandlingen eventuellt skulle ha startats ännu tidigare.
I studien fick 391 personer kandesartan (Atacand) och 381 personer placebo i två år och sedan fick alla placebo i ytterligare två år.

Under de första två åren fick 154 personer i placebo-gruppen högt blodtryck jämfört med 53 som fick aktiv behandling. Under de sista två åren utvecklade emellertid 155 av de som tidigare fått aktiv behandlig högt tryck. Det tyder på att läkemedlen bara skjutit upp det höga trycket och inte förhindrat det är forskarnas slutsats.

Enligt forskarna har 45 miljoner amerikaner ett blodtryck som ligger mellan 120/ 80 till 139/89.