Annons

Fondaparinux bra vid hjärtinfarkt

Tillägg av antitrobosmedlet fondaparinux är bra för patienter med hjärtinfarkt och ST-höjning. Det visar OASIS-6-studien som presenterades på den nyligen avslutade ACC-kongressen i Atlanta, USA.

15 mar 2006, kl 23:33
0

Annons

Den primära effektparametern var en kombination av död och reinfarkt inom 30 dagar. 12 029 patienter med akut kranskärlssjukdom (myokardinfarkt med ST-höjning) randomiserades till fondaparinux 2,5 mg per dag eller “standardbehandling” i form av placebo i åtta dagar.

Studien publicerades i JAMA samtidigt med presentationen (se länk till höger), och enligt ledaren i samma nummer jämfördes fondaparinux med en heterogen blandning av strategier, bland annat ofraktionerat heparin.

Död eller reinfarkt vid 30 dagar minskade signifikant från 677 (11,2 %) av de 6 056 patienter i kontrollgruppen till 585 (9,7 %) av de 6 036 patienterna i fondaparinux-gruppen. Det motsvarar en relativ riskreduktion om 14 procent, och en absolut riskreduktion om 1,5 procent (p=0,008).

Författarna drar slutsatsen att fondaparinux signifikant minskar mortalitet och reinfarkt hos patienter med hjärtinfarkt och ST-höjning, utan att öka risken för blödning och stroke. Fondaparinux är en syntetisk pentasackarid och verkar antitrombotiskt genom att hämma faktor Xa i koagulationskaskaden.

Enligt ledaren i JAMA ät en balanserad förklaring till resultaten “en blandning av själva läkemedlet och doseringsstrategin”. Ledaren frågar också om antikoagulationsterapi ska fortsätta längre än 48-72 timmar hos dessa patienter.

Fondaparinux, som marknadsförs av Glaxosmithkline under namnet Arixtra, har ännu inte godkänts i något land för behandling av patienter med akut kranskärlssjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng