Annons

Roche tror på försäljning i Kina

Den kinesiska marknaden för läkemedel kommer att växa mycket de
kommande åren. Det tror i alla fall chefen för Roches läkemedelsenhet.
Bara förra året ökade marknaden med 20 procent.

23 feb 2010, kl 13:18
0

Annons

Högre medel inkomster, ökad efterfrågan på dyra cancerläkemedel och nationella sjukvårdsreformer är några av de skäl som anges ligga bakom ökningen i Kina. Under de kommande tre åren kommer kineserna att stå för hälften av marknaden för läkemedel i  östra och södra delarna av Asien. Den bedömningen gör i alla fall Luke Miels, chef för Roche:s läkemedelsenhet.

Han säger till nyhetsbyrån Bloomberg att företagets försäljning i Kina steg med 20 procent till 743 miljoner dollar under 2009 medan den i området totalt steg med 12 procent. Från Roche menar det stora antalet patienter i Kina och de ökade satsningar på sjukvården kommer att göra landet till en mycket viktig marknad de kommande åren.

Samtidigt släpps en analys från konsultfirman JZ Med som pekar på att den kinesiska sektorn för aktiva substanser, API, minskade under 2009. Värdet av marknaden minskade med tre procent under 2009 jämfört med året innan. Skälet till det är enligt analysen att flera kvalitetsproblem uppdagades vid anläggningar i landet.

Men JZ Med spår också att de högre krav på kvalitet som kommer från väst kommer leda till en blomstrande marknad för västerländska konsultfirmor som ska hjälpa dem att höja standarden. API-sektorn i Kina kommer enligt företaget att öka mellan fem och åtta procent om året fram till 2015.