Roche ska dela med sig mer

Läkemedelsföretaget Roche gör data från kliniska prövningar mer tillgängliga genom en extern oberoende expertpanel.

27 feb 2013, kl 11:40
0

Roche har sedan i höstas kritiserats av bland annat Cochrane-institutet och tidskriften BMJ för att hemlighålla data från kliniska prövningar kring influensaläkemedlet Tamiflu. I början av året lanserade de tillsammans med bland annat läkaren och författaren Ben Goldacre kampanjen All Trials för att få läkemedelsföretag att publicera all data från kliniska prövningar. Läkemedelsföretaget GSK var först ut med att lova att de ska publicera mer av sina studiedata och stödja kampanjen. 

Nu lovar Roche att ge tillgång till anonymiserad patientdata från kliniska prövningar till externa forskare. Enligt ett pressmeddelande från Roche ska en oberoende panel av experter granska och godkänna ansökningarna från forskarna. Företaget kommer också att tillgängliggöra fullständiga CSR (mer detaljerade studierapporter) för alla godkända läkemedel via tillsynsmyndigheterna. De ger dock inget stöd till All Trials-intiativet.

– Vi förstår och stödjer kraven på att vår bransch behöver bli mer öppen kring data från kliniska prövningar med målet att verka för det bästa för både patienter och läkemedel. Samtidigt är vi övertygade om att hälsovårdsmyndigheterna måste förbli spärrvakter för bedömning och godkännande av läkemedel. Vi tror att vi har hittat en modell där patientdata kan lämnas till externa forskare utan att göra avkall på sekretess och där risken att publicera missvisande resultat som kan ge upphov till larmrapporter kan undvikas, säger Daniel O’Day, chef på Roche Pharma, i ett pressmeddelande.

BMJ och Cochrane-gruppen har sedan i höstas haft en kampanj för att få Roche att publicera allt material kring Tamiflu (oseltamivir). Enligt kampanjen är fortfarande 60 procent av studierna opublicerade och läkemedlets effektivitet ifrågasatt. Roche menar att 71 av 74, eller 96 procent, av alla Roche-sponsrade Tamiflu-studier redan publicerats och att man planerar för publicering av de kvarvarande studierna. För att gå kampanjen till mötes ska Roche låta en grupp bestående av fyra framstående forskare analysera all studiedata för Tamiflu.

Personerna bakom All Trials-kampanjen har inte mottagit Roches intiativ med öppna armar, utan menar att det behövs mer från företaget, skriver BBC.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng