Ritalin godkänt för vuxna med adhd

Nu har en behandling med metylfenidat godkänts för personer med adhd som startar sin behandling som vuxna.

27 jun 2014, kl 11:32
3

Annons

Läkemedelsverket har godkänt nyinsättning av Ritalin i kapselform, metylfenidat, för behandling av vuxna med adhd. Tidigare har inte metylfenidat varit godkänt för start av adhd-behandling i vuxen ålder, på grund av avsaknad av långtidsstudier. Novartis har nyligen genomfört en sådan studie, vilken ligger till grund för godkännandet. 
– Vi vet att användningen av Ritalin till vuxna utanför indikation varit omfattande, och vi hoppas att detta ska vara ett stöd för de läkare som sett den nytta även vuxna patienter har av Ritalin, säger Jöns Lundmark, medicinsk rådgivare hos Novartis, i ett pressmeddelande.

Ritalin kapslar är godkänt för behandling av vuxna med adhd som en del i det totala behandlingsprogrammet. Läkemedlet har sedan tidigare varit godkänt för behandling av barn och unga mellan 6 och 18 år. 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Men vad konstigt. jag fick Concerta som 23-åring och äter det fortfarande och det är alltså inte lagligt då?

  2. Jo, Jennie det har varit “lagligt” för läkare att skriva ut Concerta till vuxna. Sedan kan man undra över “lagligheten”, eller det moraliska tillståndet, hos de tjänstemän på Läkemedelsverket, liksom hos de psykiatriker som känt till saken, att de inte gjort något åt att Concerta redan 2010 förklarats ha en “negativ nytta-riskbalans” för vuxna. Det var nämligen då som ansökan om att få Concerta godkänt för vuxna gavs avslag. Preparatet gav alltså sammantaget mer skador än den potentiella nytta det kunde ha. Men i och med att Ritalin nu godkänts för vuxna (i princip samma ämne som Concerta) kan de ansvariga peka på “evidens” och få alla att glömma Concertaskandalen. Nyttig läsning i sammanhanget kan vara Deadly Medicines and Organised Crime av Cochraneinstitutets Peter Götzsche.

  3. Jag har ätit Concerta och Ritalin sen 7 år tillbaka. Det förändrade mitt liv totalt.
    Resten av er Scientolog-fanatiker som inte tror att det fungerar kunde jag inte bry mig mindre om.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng