Risker med nya läkemedel mot diabetes typ II

FDA har gått ut med en varning om att en klass av nyare diabetes typ II-läkemedel kan ge en allvarlig biverkan.

19 maj 2015, kl 10:04
0

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, varnar att SGLT2-hämmare kan ge en allvarlig biverkan, acidos. Ett 20-tal patienter som använde läkemedlet som ges mot diabetes typ II fick läggas in på sjukhus efter att ha fått ketoacidos vilket innebär att man har för höga nivåer av sura ämnen i blodet. Fallen rapporterades mellan mars 2013 och juni 2014 och nya fall har anmälts därefter enligt, Reuters. Myndigheten kommer att fortsätta att utreda säkerheten runt användningen av läkemedelsklassen.

SGLT2-hämmare är en nyare klass av diabetes typ II-läkemedel och verkar genom att socker i blodet utsöndras i urinen. Läkemedlen har vunnit mark då medicineringen även kan ge en viktnedgång vilket många diabetespatienter mår bättre av.

Bland preparaten märks Farxiga som innehåller dapagliflozin vilket också ingår i en kombinationstablett, Xigduo, samt Invokana, canagliflozin, och Jardiance, embagliflozin.

FDA uppmanar om uppmärksamhet ifall patienter som tar SGLT2-hämmare uppvisar en kombination av symtom som andningssvårigheter, illamående, kräkningar, buksmärta, förvirring och oförklarlig trötthet.

Patienter bör inte ändra sin medicinering själv men läkare bör byta preparat ifall en patient fått ketoacidos.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng