Utbrott av meningit sprids snabbt i Niger

Ett utbrott av hjärnhinneinflammation sprider sig snabbt i den afrikanska staten Niger.

18 maj 2015, kl 11:21
0

På de senaste två veckorna har fallen tredubblats. Från början av året till mitten av maj har fler än 6000 fall inrapporterats till världshälsoorganisationen WHO, varav 406 dödsfall.

Utbrottet har främst orsakats av serogrupp C som normalt återfinns i den rika delen av världen. Under de senaste 40 åren har serogrupp C bara orsakat sporadiska fall och några lokala utbrott i Afrika. Det här storskaliga utbrottet tyder på en oroväckande utveckling enligt WHO. Och eftersom det är det första stora utbrottet i Afrika av meningit orsakat av den här serogruppen är vaccin mot denna form en bristvara på kontinenten.
En nationell kommitté och ett internationellt team med personal från bland annat WHO stödjer nu Nigers hälsoministerium för att stärka övervakningen och för att genomföra vaccinationskampanjer.

Hittills har 460 000 doser av äldre polysackaridvaccin som bland annat skyddar mot serogrupp C godkänts för vaccinering liksom 200 000 doser av nyare konjugatvaccin. Konjugatvaccinet produceras i mindre mängder för användning i USA och Europa till priser som den afrikanska staten inte kan betala. Men genom ekonomiskt stöd från GAVI-alliansen har man kunnat erhålla doserna. Grannlandet Mali har också donerat 200 000 polysackaridvaccin till Niger.
Under de kommande veckorna räknar WHO med att ytterligare 640 000 doser av det äldre vaccinet kommer att skickas till Niger.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng