Annons

Risk för ökad dödlighet också med äldre neuroleptika

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, uppmanar nu förskrivare att också vara restriktiva med att ordinera konventionella antipsykotiska läkemedel till äldre dementa patienter.

28 nov 2008, kl 12:29
0

Annons

Att atypiska neuroleptika är förenade med risk för ökad risk att dö för patienter med demenssjukdom är känt. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, bedömer nu att också konventionella antipsykotiska medel är förenade med en ökad risk för den här gruppen patienter.

EMEA uppmanar nu förskrivare att vara restriktiva med att ordinera såväl äldre som nyare neuroleptika till äldre dementa patienter.En varning, liknande den som finns för atypiska neuroleptika, ska också införas i produktinformationen för samtliga konventionella neuroleptika.

De nya varningarna är ett resultat av att CHMP, EMEA:s vetenskapliga kommitté, granskat nio studier som visat på ökad risk för dödlighet också vid behandling med konventionella neuroleptika.

CHMP:s slutsats är att det utifrån dessa studier inte gick att bedöma hur stor risken för ökad dödlighet är.Några av studierna tydde på större risker med konventionella medel än med atypiska, men det fanns inte nog med evidens för att säkerställa slutsatsen.

Det fanns inte heller nog evidens för att se om vissa läkemedel var förenade med högre risk än andra. Inte heller kunde man utläsa vilken mekanism hos de konventionella medlen som orsakar den ökade risken för dödlighet.

Haloperidol, fluphenazine och perphenazine är exempel på konventionella antipsykotiska läkemedel på den svenska marknaden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng