Reumatikerförbundet vill analysera tuberkulosfall

En väckarklocka, säger Reumatikerförbundet om uppgifterna att 13 patienter som behandlats med TNF-hämmare insjuknat i tuberkulos.

15 jun 2004, kl 11:33
0

Nyligen gick Läkemedelsverket ut med information om att 13 patienter som behandlats med TNF-hämmare mellan 2000 och 2003 insjuknat i tuberkulos på grund av behandlingen.

? Riskerna är kända sedan tidigare, säger Nils Feltelius på Läkemedelsverket.

? Men vi ville påpeka att det verkligen inte är något som bara står i Fass, även om vi inte tycker att det här ska ses som en larmsignal.

Till skillnad från svenska tuberkulospatienter i allmänhet, som oftast kommer från länder med hög tuberkulosincidens, var de flesta, elva stycken, av tuberkulospatienterna som behandlats med TNF-hämmare födda i Sverige (nio stycken) och Norden.

? Spontant blev jag förvånad över att det var så många fall, 13 patienter av cirka 3 000 som får behandling innebär att nästan 0,5 procent drabbats. Det tycker jag är en väckarklocka, kommenterar Jan Bagge på Reumatikerförbundet.

Han menar att det nu är viktigt att man analyserar materialet vidare, för att se om eller vad som eventuellt kunde ha gjorts för att undvika utbrotten av tbc.

En biverkan klassas som vanlig om fler än en procent drabbas, som ovanlig om det är färre än en på tusen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng