Annons
KOMMENTAR om läkemedelsbrist från Reumatikerförbundet
Reumatikerförbundet: Blanda inte ihop två frågor
Lotta Håkansson Foto: Reumatikerförbundet

Reumatikerförbundet: Blanda inte ihop två frågor

Lotta Håkansson, Reumatikerförbundet, kommenterar kommunikationskonsulten Andreas Rosenlunds krönika.

17 aug 2023, kl 15:15
0

Annons

KOMMENTAR. I en krönika i Läkemedelsvärlden minns Andreas Rosenlund, kommunikationskonsult, att Reumatikerförbundet fört en envis kampanj om apotekens lagerhållning av läkemedel mot reumatism.

Eftersom texten i övrigt handlar om den läkemedelsbrist som råder i dag vill vi bara förtydliga att det är två olika frågor.

Apoteken behöver ha livsviktig medicin

Att apoteken behöver lagerhålla livsviktig medicin eller se till att samverka så att den enskilde patienten får sitt läkemedel i rimlig tid är en sak.

Men om läkemedlet är restnoterat är ju detta omöjligt. Apoteken står längst ut i frontlinjen i en lång kedja. De kan inte ställas till svars för problem i tidigare led.

Reumatikerförbundet har uppmärksammat frågan om restnoterade läkemedel länge.

Vi för samtal med både politiken och andra aktörer för att kunna bidra till en lösning av problemet. Senast uppmärksammade vi frågan under ett välbesökt seminarium i Almedalen.

Reumatikerförbundet kan bidra

Regeringen har gett Läkemedelsverket ett antal uppdrag under året. Detta med anledning av den brist som råder både nationellt och internationellt.

Det är för tidigt att se några resultat än. Men vi följer så klart detta arbete. Vi har möjlighet att bidra genom Läkemedelsverkets patient- och konsumentråd där förbundet är representerat.

Lotta Håkansson, förbundsordförande i Reumatikerförbundet