Restsituation för epilepsimedicin

Ett läkemedel mot epilepsi och ett mot bipolär sjukdom är slut hos tillverkarna efter produktionsproblem.

17 feb 2014, kl 11:54
0

Den 14 februari meddelade Läkemedelsverket att läkemedlet Absenor och Ergenyl, båda med substansen natruimvalporat, är slut hos tillverkaren.

Anledningen är att företaget som producerar kaliciumsilikat som ingår som hjälpämne i de båda preparaten, har slutat med sin tillverkning.
– Vi vet inte idag hur länge det kommer att råda brist på de två preparaten, säger Pernilla Örtqvist på Läkemedelsverket

Ergenyl används vid epilepsi och Absenorvid epilepsi och vid maniska perioder hos patienter som har bipolär sjukdom. Det finns andra läkemedel på marknaden som innehåller natruimvalporat men ingen av dessa är utbytbara. Patienter som står på preparaten behöver därmed få ett nytt recept av sin läkare för att kunna byta.

På Sanofi som marknadsför Ergenyl håller man nu på att utvärdera en ny leverantör av kaliciumsilikat.
– Vi fick reda på att leverantören skulle upphöra med tillverkningen för bara några veckor sedan och meddelade då Läkemedelsverket direkt. Men vi kan inte säga när restsituationen upphör. Ett informationsbrev kring detta sänds ut till förskrivare, läkemedelskommitteér och apotek säger Marianne Bredin, medicinsk chef på Sanofi.

Enterotabletterna 100, 300 och 500 mg väntas ta slut inom kort och andra beredningsformer berörs ej. Enligt Läkemedelsverket håller företagen som marknadsför läkemedlen, Sanofi och Orion Pharma på att utvärdera en ny leverantör av kaliciumsilikat.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng