Rekordstora beslag av tramadol hittills i år

Rekordstora beslag av tramadol hittills i år

Nästan dubbelt så mycket av det narkotikaklassade läkemedlet har beslagtagits jämfört med förra året.

11 dec 2017, kl 11:36
0

Annons

Till och med september har nästan 1,1 miljoner enheter tramadol beslagtagits av tullen. Det är ungefär dubbelt så många som under motsvarande period förra året, meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Samtidigt har antalet patienter som får tramadol utskrivet på recept minskat.

– En så stor mängd tramadol har aldrig tidigare tagits i beslag i Sverige vilket är oroande, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

Läkemedelsverket skriver att man ser ”mycket allvarligt” på utvecklingen.

– Att den här typen av läkemedel missbrukas är inget nytt. Det som är nytt är att tillgängligheten har ökat, säger Lena Björk.

Tramadol är sedan 2012 narkotikaklassat i Sverige vilket betyder att det är olagligt att köpa och inneha om man inte har fått det utskrivet på recept.

Substansen liknar morfin och används mot smärta. Liksom morfin är tramadol beroendeframkallande, speciellt vid långvarig användning.

En person som är påverkad av tramadol får små pupiller och hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och har sluddrigt tal. Vid överdosering kan man få kramper och andningen kan slås ut.

Läkemedelsvärlden.se har tidigare skrivit om arbetet med att minska införseln av illegala läkemedel i såväl den illegala och den legala distributionskedjan.