Rekordmånga apotek får glesbygdsbidrag

Rekordmånga apotek får glesbygdsbidrag

Ändrade regler gör att fler apotek nu får ja på sin ansökan om glesbygdsbidrag.

27 maj 2021, kl 13:40
0

Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beviljar glesbygdsbidrag till 38 apotek som får dela på nästan elva miljoner kronor för 2020. Endast ett apotek får avslag på sin ansökan.

Syftet med detta stöd till apoteken är att bidra till bibehållen apoteksservice i glesbygd. Det första år som bidragen delades ut för var 2013 då 31 apotek fick bidrag. År 2015 hade antalet stigit till 36.

Allt fler apotek blev utan stöd

Men sedan har allt färre apotek kunnat ta del av stödet på grund av att fler nya och dyrare läkemedel har lanserats. Därmed har fler apotek hamnat över maxgränsen för omsättning i de tidigare bidragskriterierna.

Efter en översyn föreslog TLV därför att kriterierna skulle ändras, vilket också skedde. År 2020 blev kriterierna mer generösa genom att den högsta tillåtna omsättningen höjdes och kraven på öppethållande justerades.

Det är enligt TLV dessa ändringar som nu gör att rekordmånga apotek, 38 stycken, får bidrag för 2020.

– Kunder ska kunna hämta ut läkemedel och få rådgivning även i glesbygden, och det är därför positivt att justeringarna av regelverket har gjort att flera apotek kan få glesbygdsbidrag, säger enhetschef Gunilla Rönnholm på TLV, i ett pressmeddelande.

Elva miljoner till 13 län

Västerbottens län är liksom tidigare det län som får mest i glesbygdsbidrag. Tio apotek i Västerbottens län får tillsammans 3,1 miljoner kronor. Därefter kommer Värmlands län där fyra apotek delar på 1,2 miljoner kronor. Det genomsnittliga bidraget är strax under 280 000 kronor per apotek.

Totalt får apotek i 13 län glesbygdsbidrag. Utöver Västerbotten och Skåne handlar det om apotek i Dalarna, Gotland, Gävleborg, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Värmland, Västernorrland och Östergötland.

Det apotek som får högst glesbygdsbidrag är apoteket i Jörn i Västerbotten som får drygt en halv miljon kronor i bidrag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng