Annons
Fälls för felaktigt påstående om biverkningar

Fälls för felaktigt påstående om biverkningar

Läkemedelsföretaget nämnde inga svåra biverkningar i en presentation av ett järnpreparat.

28 maj 2021, kl 10:35
0

Annons

Informationsgranskningsnämnden, IGN, fäller företaget Norgine Sverige AB för en överträdelse av det etiska regelverket för läkemedelsinformation. Fällningen gäller en presentation av företagets läkemedel Feraccru. Läkemedlet innehåller trevärt järn och är avsett för behandling av järnbrist hos vuxna.

I en powerpointpresentation skrev företaget att Feraccru ”visade en tolerabilitetsprofil med en liknande total förekomst av biverkningar jämfört med placebo” och att ”Biverkningarna är milda till måttliga”.

Men IGN anser att det första påståendet saknar stöd och att det andra är direkt felaktigt. Nämnden framhåller att produktresumén för läkemedlet inte innehåller några data som visar en biverkningsprofil liknande den av placebo. Däremot står det i produktresumén att det rapporterats svåra biverkningar som buksmärtor, förstoppning och diarré.

Påståendet om de milda till måttliga biverkningarna står därmed direkt i strid mot uppgifterna i produktresumén, påpekar IGN.

Ska betala straffavgift

I sitt svaromål håller Norgine Sverige AB med om att presentationen ”kan missförstås”. Företaget har dragit tillbaka presentationen och säger sig inte ha hunnit använda den vid någon information för vårdgivare eller andra intressenter. Detta spelar dock enligt IGN:s praxis ingen roll utan nämnden beslutar att företaget ska betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng