Regioner ska säkra tillgång till prioriterade läkemedel

Regioner ska säkra tillgång till prioriterade läkemedel

Under 2022 får regionerna 500 miljoner kronor för att säkra tillgången till läkemedel i händelse av en kris.

8 jun 2022, kl 14:25
0

Regeringen avsätter 500 miljoner kronor under 2022 för att säkra tillgången till läkemedel i händelse av en kris. Detta efter att ha tecknat en tilläggsöverenskommelse med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om försörjningsberedskap för läkemedel. Syftet är att hälso- och sjukvård samt tandvård ska bli mindre känsliga för tillfälliga störningar i läkemedelsproduktion och -leverans.

– Hälso- och sjukvården har en central roll i det civila försvaret. Att öka tillgången till läkemedel och sjukvårdsprodukter i händelse av kris är ett viktigt steg för att stärka beredskapen och motståndskraften i hälso- och sjukvården, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I april 2022 tog Socialstyrelsen, efter ett uppdrag från regeringen fram en lista på de 200 mest kritiska läkemedlen inför en kris eller krig.

Med utgångspunkt i denna sammanställning ska regionerna nu säkerställa tillgång till prioriterade läkemedel. Det handlar till exempel om läkemedel för intensivvård, ambulansvård och akut tandvård. Det ska finnas tillgång till läkemedel för minst en månads förbrukning.

– Uppbyggnaden av det civila försvaret inom hälso- och sjukvården pågår i alla regioner. En viktig del handlar om att säkra tillgången till läkemedel och andra sjukvårdsprodukter i händelse av kris, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.

Regeringen har tidigare beslutat om en överenskommelse mellan staten och SKR om hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng