Regeringens syn på benskörhet kritiseras

Benskörhet är betydligt billigare att förebygga än att behandla och nya
riktlinjer för att upptäcka sjukdomen har tagits fram. Men trots det
saknas satsningar på förebyggande vård i regeringens
folkhälsoproposition, skriver Alf Svensson på DN Debatt.

18 jun 2008, kl 14:44
0

Kostnaderna för vård av benskörhet inklusive anhörigvård och förlust av livskvalitet ligger på 18 miljarder kronor per år. Dessutom resulterar sjukdomen i att 4 000 årligen dör i onödan, skriver kristdemokraternas förre ledare Alf Svensson tillsammans med Margareta Vänngård, ordförande för Riksföreningen osteoporotiker i Dagens Nyheter.

Trots detta nämner regeringen ingenting om framtida prioriteringar och satsningar på benskörhet i sin folkhälsoproposition och det är mot detta som Alf Svensson och Margareta Vänngård riktar sin kritik. ?Regeringen, sjukvården och sjukvårdspolitikerna blundar alltjämt för det lidande och de kostnader som följer av Sveriges nya folksjukdom. Ingen äger problemet?, skriver de.

Alf Svensson och Margareta Vänngård vill bland annat se ett agerande för att uppmärksamma läkare på de riktlinjer som tagits fram av Läkemedelsverket och Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, för att upptäcka benskörhet. Fler benskörhetsmottagningar och tydligare ansvarsfördelning efterfrågas också.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng