Receptfritt i butik får stora konsekvenser

En EU-dom som bara underkänner monopolet på försäljning av receptfria läkemedel riskerar få omvälvande konsekvenser i hela EU-området.

18 nov 2004, kl 18:43
0

Annons

Ett utslag i EG-domstolen gäller i samtliga EU:s medlemsländer. En dom i det aktuella så kallade Bringwell-målet (ännu inte avgjort vid denna utgåvas pressläggning) som selektivt underkänner monopolet på försäljning av receptfria läkemedel skulle sannolikt få stora konsekvenser i resten av EU, eftersom bara ett fåtal länder i unionen idag tillåter försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek.


? Därför är det mest logiska utfallet att det statliga monopolet försvinner efter att Sverige fått några år för omställning, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.


? Att släppa det receptfria vore ett jättebeslut som jag som lekman undrar om domstolen verkligen har tillräckligt underlag för, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen.


En majoritet av deltagarna vid ett SFF-seminarium om Bringwellmålet nyligen såg ändå detta scenario som det mest sannolika.