Radiosändare ska stoppa piratkopierade läkemedel i USA

USA:s läkemedelsmyndighet FDA ska tillåta radiosändare på förpackningar för att komma tillrätta med stulna och förfalskade läkemedel.

16 nov 2004, kl 14:13
0

Annons

Nästan en procent av alla läkemedel som säljs i USA är stulna eller förfalskade enligt USA:s läkemedelsmyndighet FDA, som menar att det utgör ett stort hot mot patienter.

FDA har tidigare haft krav på hur förpackningarna ska se ut som förhindrat montering av sändare. För att försvåra för illegala läkemedel lättar nu FDA på förpackningsreglerna, vilket innebär att tillverkare får fästa små radiosändare på förpackningarna, enligt ett TT-telegram.

Bland de läkemedel som drabbats värst av förfalskningar och stölder är potenshöjaren Viagra från Pfizer, som nu överväger att fästa sändare på förpackningarna. Andra som brottas med illegala kopior och stölder är Glaxosmithkline (GSK) som också har långtgående planer på sändare.

Förutom att sändarna underlättar spårning av stulna eller försvunna läkemedel kan de användas som redskap för att kontrollera att det verkligen rör sig om de läkemedel som det påstås handla om på etiketten.

Radiosändare i litet format används redan av en rad detaljister för att spåra och kontrollera varor och varulager, bland andra detaljhandelsjätten Wal-Mart Stores i USA, brittiska Marks & Spencer och tyska Metro.