MSD övervägde tidig hjärtkärlstudie på Vioxx

MSD övervägde redan 2000 att undersöka rofecoxibs (Vioxx) kardiovaskulära säkerhetsprofil närmare, enligt uppgifter från Reuters och New York Times.

16 nov 2004, kl 11:44
0

Annons

Redan 2000 fanns misstankar om att rofecoxib orsakade fler hjärtkärlbiverkningar än jämförbara preparat, och forskare inom MSD övervägde att genomföra en omfattande studie.

Högre nivåer inom företaget stoppade dock planerna. "Det finns inte något tvingande marknadsbehov av en sådan studie", stod det i en intern propå som skulle användas vid ett möte mellan företagets marknadsförare och forskare i maj 2000, enligt den amerikanska tidningen New York Times.

Läkemedelsvärlden publicerade redan i mars 2001 en nyhet om tio biverkningsrapporter till Läkemedelsverket om förhöjt blodtryck efter behandling med Vioxx (se länk i högermarginalen).

Biverkningen var visserligen känd och angiven i Fass, men Karin Hedenman på Läkemedelsverket kommenterade ändå fallrapporterna till Läkemedelsvärlden med orden "det här ser anmärkningsvärt ut".

Hon avsåg då ta upp problematiken på ett internt möte för diskussion om eventuella åtgärder från verkets sida.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng