Psykofarmaka ökar dödlighet hos äldre

Äldre som behandlas med psykofarmaka under längre tid har högre dödlighet och risk att drabbas av fallolyckor, enligt en studie från Socialstyrelsen.

17 jun 2013, kl 14:33
1

Annons

Foto: Photos.com

Tidigare studier har visat att äldre med psykisk ohälsa mer sällan får specialiserad psykiatrisk vård och samtalsbehandling utan istället behandlas med psykofarmaka. Nu har Socialstyrelsen i en studie undersökt vilka konsekvenser det får.

Studien visar att äldre som behandlas med antipsykotiska läkemedel har mer än två gånger högre risk att dö i förtid än jämnåriga som inte behandlas.
– En förklaring kan vara att flera av preparaten i värsta fall kan orsaka livshotande rubbningar av hjärtrytmen, särskilt bland äldre som är extra känsliga, säger Peter Salmi, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Studien visar även att risken att drabbas av fallolyckor och mag-tarmblödningar är högre bland äldre som regelbundet tar psykofarmaka. Den visar också att cirka 40 procent av de äldre som behöver vår för psykisk sjukdom får det på en klinik specialiserad på kroppsliga symtom, vilket kan leda till underbehandling. Majoriteten av äldres psykofarmaka skrivs ut av allmänläkare i primärvården.

Socialstyrelsen arbetar just nu med två vägledningar med konkreta råd om hur primärvården och äldreomsorgen ska arbeta för att bättre upptäcka, diagnosticera och stödja äldre som mår psykiskt dåligt. De kommer att skickas ut på remiss under sommaren och publiceras under hösten.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. En stor del av psykofarmakabehandlingen används diffust mot oro. Det allra viktigaste är att ta reda på orsaken till oron. FarmaciDirekt – snabba läkemedelsgenomgångar på webben- tar med detta i sina beslutsunderlag. Apotekare specialinriktade mot äldre har kunskapen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng