Protein motverkar cellgiftbiverkningar

Ett stort problem vid cellgiftbehandling är att de höga doser som ofta krävs skadar epitelet i tarmen. Flera kända tillväxtfaktorer påverkat tillväxt och återbildning av epitelet i tarmen. Genom att använda en transgen musmodell har japanska forskare identifierat en human gen, R-spondin1, med specifik tillväxteffekt på celler i tarmslemhinnan. Enligt studien, som publicerades i Science […]

28 okt 2005, kl 12:06
0

Ett stort problem vid cellgiftbehandling är att de höga doser som ofta krävs skadar epitelet i tarmen. Flera kända tillväxtfaktorer påverkat tillväxt och återbildning av epitelet i tarmen.
Genom att använda en transgen musmodell har japanska forskare identifierat en human gen, R-spondin1, med specifik tillväxteffekt på celler i tarmslemhinnan.
Enligt studien, som publicerades i Science (2005;309:1256-1259), kunde proteinet återbilda skadat tarmepitel beroende på kemoterapi i försöksdjur. Forskarna planerar nu att pröva om proteinet har effekt vid olika tarmsjukdomar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng