Prispress på omeprazol

Astrazeneca sänker priset på Losec med omkring 40 procent. Beslutet var oväntat, eftersom tingsrätten ännu inte avgjort begäran om ett interimistiskt stopp för konkurrenterna.

17 mar 2003, kl 16:54
0

Än så länge har Astrazeneca bara sänkt priset på de receptbelagda preparaten, som konkurrenterna redan har ute på marknaden.

? Marknadsläget har förändrats, och vi vill skapa förutsättningar för de patienter som är vana vid Losec att fortsätta med det, säger Anne-Charlotte Knutsson, informationschef på Astrazeneca Sverige.

Astrazeneca har stämt Ratiopharm och Biochemie, som släppte generiska varianter av omeprazol i februari. Astrazeneca anser att företagen inkräktar på formuleringspatenten, som inte gått ut än. Med stämningen följer en begäran om ett interimistiskt stopp för försäljningen av generiskt omeprazol.

Förvirrad stämning
Anders Jungbeck, vd för Ratiopharm, tycker att prissänkningen är förvirrande. Han påpekar att även om Astrazeneca skulle få igenom ett stopp, så får de inte höja priset igen. Dessutom väntar han sig besked från tingsrätten om ett eventuellt stopp innan prissänkningen går igenom. Astrazeneca verkar alltså utgå från ett avslag i tingsrätten.

? Då är det lite tveksamt varför man över huvud taget stämmer oss.

Astrazeneca försöker få läkare att gå över till att skriva ut efterföljaren esomeprazol (Nexium) i stället. Företaget har tagit bort startförpackningar av Losec ur sortimentet. Man har också valt att bara ha 10 mg som receptfritt, trots att Läkemedelsverket ger tillstånd för 20 mg.

En ny utbytbarhetslista från Läkemedelsverket är på väg under våren. Verket har sedan tidigare bedömt de generiska preparaten som biologiskt ekvivalenta med Losec. Astrazeneca påpekar i ett pressmeddelande att Losec mups har vissa praktiska fördelar.